Hoe werkt de gemeenteraad?

Op deze pagina vindt u artikelen met onderwerpen waar de gemeenteraad zich mee bezig houdt.

Zoeken

Sla filters over

Filters

Onderwerp

Type

Het ABC van de gemeenteraad

Raad
Soms worden bepaalde woorden gebruikt die wat meer uitleg verdienen. Bijvoorbeeld in berichten vanuit de gemeenteraad, social media posts of tijdens een vergadering. Daarom is het ABC van de gemeenteraad in het leven geroepen.

Live volgen van de vergaderingen

Participatie
Wilt u de vergaderingen live volgen of op een later moment terugkijken? Dat kan! Klik op de datum naar keuze in de vergaderkalender.

De gemeenteraad

Raad
De gemeenteraad is de vertegenwoordiging van de inwoners. De gemeenteraad spreekt namens de inwoners. De raad stelt kaders voor de uitvoering van beleid. Zij maken dus de regels en afspraken voor de gemeente en bepalen hoe burgemeester en wethouders hun werk moeten uitvoeren.

Coalitieakkoord 2022 – 2026

Coalitieakkoord
Dit is het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan vertrouwen’. Voor de bestuursperiode 2022 – 2026 vormen de fracties van Onafhankelijk Hollands Kroon, Senioren Hollands Kroon, GroenLinks, Partij van de Arbeid en D66 een brede coalitie.

Hoe word ik raadslid?

Raad
Iedereen kan raadslid worden. Het raadslidmaatschap is geen voltijdfunctie. Een baan of studie kan dus gewoon naast het werk als raadslid.

Wat is een raadsvergadering?

Vergaderingen en bijeenkomsten
De raadsvergadering is hét moment dat de hele gemeenteraad bijeenkomt. Hier worden alle besluiten genomen. Alleen raadsleden mogen hieraan deelnemen.