Hoe word ik raadslid?

Iedereen kan raadslid worden. Het raadslidmaatschap is geen voltijdfunctie. Een baan of studie kan dus gewoon naast het werk als raadslid.

De meest gebruikelijke manier om raadslid te worden, is door u aan te melden bij een bestaande politieke partij. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een partij op te richten. Elke partij heeft zijn eigen methode om de kieslijst samen te stellen. Natuurlijk beslissen de inwoners uiteindelijk wie er in de gemeenteraad komt.

Waar moet ik aan voldoen?

Wilt u raadslid worden? Dan zijn er een paar eisen waar u aan moet voldoen:

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U bent niet uitgesloten van kiesrecht;
  • U moet binnen de gemeente Hollands Kroon wonen.

Krijg ik als raadslid een vergoeding?

Het raadslidmaatschap kost gemiddeld iets minder dan 20 uur per week aan tijd. Daarom krijgen raadsleden een vergoeding voor hun raadslidmaatschap.

Niet ieder beroep kan samen met het raadslidmaatschap

Er zijn beroepen die niet samen kunnen met het raadslidmaatschap. U mag bijvoorbeeld niet werken als ambtenaar bij de gemeente Hollands Kroon. Daarom moeten de beroepen die raadsleden naast hun raadswerk doen, openbaar worden gemaakt.

Ik heb een andere nationaliteit. Kan ik raadslid worden?

Ja dat kan. Inwoners die een nationaliteit buiten Europa hebben, moeten minimaal 5 jaar in Nederland wonen. Voor inwoners binnen Europa is dat minder.


Bekijk ook

Verkiezingen en uitslagen

Verkiezingen
Informatie over verkiezingen en uitslagen vindt u op www.hollandskroon.nl.

Het ABC van de gemeenteraad

Raad
Soms worden bepaalde woorden gebruikt die wat meer uitleg verdienen. Bijvoorbeeld in berichten vanuit de gemeenteraad, social media posts of tijdens een vergadering. Daarom is het ABC van de gemeenteraad in het leven geroepen.