Lokale Inclusie Agenda
De gemeenteraad heeft 18 april de Lokale Inclusie Agenda vastgesteld.
Gewoon meedoen is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Nederland leven ongeveer 2 miljoen mensen met een handicap of chronische ziekte. Sinds 2016 geldt het VN-Verdrag voor mensen met een handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is om de drempels voor deze mensen zo goed als mogelijk weg te nemen. Net als ieder ander moeten zij gewoon kunnen sporten, cultuur kunnen beleven, werken, met het openbaar vervoer reizen en onderwijs volgen.
Inclusieve samenleving
Door de ondertekening van het Verdrag voor mensen met een handicap zijn gemeenten verplicht in een plan op te nemen hoe zij werken aan een inclusieve samenleving. Elke gemeente mag hierin haar eigen doelen en ambities bepalen. In Hollands Kroon gebeurt er al veel om hieraan te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan algemene voorzieningen zoals dorpshuizen, het Informatiepunt Digitale Overheid, de Regenboogbijeenkomsten en de toegankelijkheid van onze website. Uiteraard zijn er ook voorzieningen vanuit de Wmo, Jeugd- en Participatiewet. Denk hierbij aan trapliften, hulp bij huishouden, specialistische jeugdzorg en de samenwerking met Pro bedrijven.
Met deze algemene- en maatwerkvoorzieningen voldoet Hollands Kroon al voor een groot deel aan de verplichtingen vanuit het VN-Verdrag. Maar inclusie is meer dan dat. Voor mensen met een beperking betekent dit dat ze meedoen op basis van gelijkheid, dat ze regie hebben over hun eigen leven en dat ze toegang hebben tot dezelfde voorzieningen en diensten als mensen zonder beperking. In de Lokale Inclusie Agenda werkt Hollands Kroon toe naar dit doel.
Samenwerking tussen gemeente, inwoners en maatschappelijke partners
De Lokale Inclusie Agenda is een werkdocument. De vastgestelde agenda is daarom ook niet allesomvattend, maar schetst de situatie zoals deze nu is. Veel ideeën en ambities naar een toegankelijke gemeente moeten nog in beeld worden gebracht en uitgevoerd. De activiteiten die hiervoor nodig zijn, worden beschreven in de Lokale Inclusie Agenda. Samen met inwoners en maatschappelijke partners worden, waar nodig, de actiepunten bijgesteld of worden actiepunten toegevoegd. Dit wordt jaarlijks gedaan.