Sonja Mulderij
  • Raadslid/fractievoorzitter

Het begon met een kop thee

Op meerdere keerpunten in ons leven zijn daar mensen, die ons net dat ene zetje geven om de sprong te wagen.Hoe vaak heb je gedacht: ‘Kan ik dit wel?’, of: ‘Wat als het niet lukt?’. Deze gedachte heb ik regelmatig. Ik wil namelijk dat wat ik doe, ook graag goed doen.

De mensen die er voor mij waren tijdens belangrijke keerpunten, komen vaak langs in mijn gedachten. Ik ben hen heel dankbaar. Door hen weet ik dat ik meer kan dan ik zelf soms denk.

Het eerste grote keerpunt in mijn leven was rond mijn achttiende.

Aan de keukentafel bij de buren, onder het genot van een kop thee, gaven zij mij dat ene zetje. Het zetje bestond uit veel praten, steun en begeleiding. Deze buren, Cees en Eugenie Bleeker, hebben ervoor gezorgd dat ik terug naar school ben gegaan. Naar de HAVO, die ik in twee jaar heb afgerond.

Op de HAVO ontmoette ik een docent. Hij is tot op de dag van vandaag mijn grote voorbeeld. Mijn docent geschiedenis: Frans van ’t Hek. Door zijn betrokkenheid, passie voor geschiedenis en het onderwijs, ben ik in zijn voetsporen getreden. Ik sta al bijna een kwart eeuw met veel passie en plezier voor de klas als docent geschiedenis en maatschappijleer.

Maar ook bij ‘kleine levensvragen’ zijn er mensen geweest die mij hebben laten zien waartoe ik in staat ben.

Hardlopen? Dat kon ik niet en dat zou ik ook nooit kunnen. Daar was Pascal Revenich, hij verzorgt o.a. hardlooptrainingen op Wieringen. Met de juiste instructie, begeleiding en motivatie kom je heel ver. Letterlijk en figuurlijk! Want ik (hard)loop graag een rondje van tien kilometer langs het prachtige Wad. Ook bij Pascal kun je een heerlijke kop thee krijgen.

Het beruchte kopje thee werd ruim vier jaar geleden op tafel gezet door Liesbeth Vlietstra van D66. Het gevolg van dat kopje thee? De derde plaats op de kieslijst van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Het kopje thee werd herhaald begin dit jaar, maar dan door Maarten Versluis. Gevolg van dit kopje thee? Op 1 juli werd ik beëdigd als D66 raadslid in de gemeenteraad van Hollands Kroon als opvolger van Liesbeth, die naar Schagen verhuisde.

Wat vond ik deze stap spannend! Maar gesteund door mijn kinderen, mijn zus, familie, vrienden, collega’s en een hele betrokken D66-fractie heb ik de sprong gewaagd!

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in zicht wil ik iedereen dan ook het volgende meegeven: waag ook de sprong! Je kunt meer dan je zelf soms denkt. Benader een partij of raadslid, vraag op informatie of steun… en maak het verschil voor een ander!

Sonja Mulderij
Raadslid D66