Op pad met Maarten Versluis

Superleuk om eens 2 uur met de burgemeester op te trekken!

Op maandag 12 oktober ontmoetten wij elkaar bij mij thuis aan de Korte Quarantaineweg 1 in Westerland. Een plek die in deze tijd van corona en afzondering natuurlijk tot de verbeelding spreekt. Hier gingen zeelieden in quarantaine met onbekende ziekteverschijnselen die voor bepaalde tijd uit steden als Hoorn, Enkhuizen en Amsterdam geweerd moesten worden. Voor de zekerheid! Burgemeester Rian van Dam en ik bleven, even toepasselijk, op gepaste afstand en ik mocht haar meenemen naar mijn favoriete plek in Hollands Kroon.

Ik ben een geluksvogel die woont op de plek in de gemeente die mij ook het dierbaarst is, de Westelijke kant van Wieringen. Rian en ik delen een uitzicht over een van de indrukwekkendste natuurgebieden van ons land: de Waddenzee. We lopen langs het peilschaalhuisje op de westpunt en turen over het water richting Texel. Het weer is goed en we zien duidelijk de marinehaven in Den Helder, waar ik dagelijks mijn werk heb als militair. Dat is de reden dat ik, en veel van mijn collega’s, zijn gaan wonen in Hollands Kroon. Een pracht plek in de buurt van ons interessante werk. Voordat ik hier een huis kocht, woonde ik in hartje Den Haag. Het zijn uitersten die bijzonder zijn op een totaal verschillende manier maar ik voel me hier net zo thuis als in die grote stad.

Rian komt ook niet bepaald uit de buurt maar het is niet moeilijk om de omgeving in de kop van Noord Holland in je hart te sluiten. Ze vertelt over mooie en leerzame herinneringen uit Breda en Alkmaar, als wethouder en ambtenaar. Onze burgemeester heeft een schat aan ervaring en kennis en vertelt daar met plezier over. Lokaal bestuur zit haar in het bloed en ze lijkt een eindeloze bron van energie te hebben als het gaat over onze gemeente. Ze schrikt niet van de spotlights waar ze als burgemeester ook wel eens in staat onder lastige omstandigheden. Die rechte rug heeft ze vast overgehouden aan de verbetenheid waarmee ze op niveau sport heeft beoefend.

Ik kan iedereen aanraden met onze burgemeester, Rian van Dam, in gesprek te gaan. Wat een leuke vrouw! Ik wil haar heel hartelijk bedanken dat ze mij vandaag bezocht en dat we zo openhartig konden praten.

Maarten Versluis
Raadslid D66