Van hartje Wieringermeer naar het hart van Schagen

Bijna een halve eeuw heb ik in hetzelfde huis in Wieringerwerf gewoond. Verhuizen naar het centrum van Schagen betekent meer dan inpakken, uitpakken en je spullen in de nieuwe woning een plekje geven. Ik ga ook op zoek naar een nieuwe uitdaging in mijn leven. Want het verhuizen van de ene naar een andere gemeente luidt meteen het einde in van het raadlidmaatschap. En dat raadslidmaatschap in Hollands kroon vulde de afgelopen jaren flink wat gaatjes in mijn agenda.

Direct na het einde van mijn loopbaan in de gezondheidszorg en onderwijs kwam ik in 2014 op de kieslijst van D66. Ik kreeg het vertrouwen van zoveel inwoners dat ik een raadszetel mocht innemen. Ik sprong in een rijdende trein en ik dacht rustig op de achterbank te kunnen gaan zitten. En van andere raadsleden te leren wat het inhoudt volksvertegenwoordiger te zijn. Die vlieger ging niet op. Na 4 maanden nam de fractievoorzitter afscheid en kwam het roer in mijn handen.

Toen met Piet Wim Klaver en in deze raadsperiode met Maarten Versluis vormden we de D66 fractie.  We hebben alle zeilen bijgezet om ons een beeld te vormen over de vele verschillende onderwerpen en voorstellen die in de raad aan de orde komen. Ik vond het niet zo eenvoudig. Voor mijn gevoel hangt alles met elkaar samen en moet je je constant afvragen: “Als we dit nu besluiten, welke gevolgen heeft dat dan straks?”

Neem als voorbeeld het onderwerp huisvesting. Daarbij gaat het niet alleen over een locatie maar ook over het aantal huizen en voor wie dit gebouwd wordt, over de energievoorziening, over wegen, fietspaden en waterafvoer, over parkeerplaatsen en oplaadpalen of groen- voorziening, scholen en sport en recreatiefaciliteiten. En hoe kom je erachter wat de inwoners en omwonenden zelf nou eigenlijk willen? Allemaal zaken waar je als raadslid mee te maken hebt en die je als raadsleden met elkaar goed moet afwegen voordat je een besluit neemt.

Om dit in de vingers te krijgen zijn collega’s en de griffier hele belangrijke hulpbronnen. Ook heldere eenduidige informatie van het college helpt je als raadslid bij de beeldvorming en beoordeling van een voorstel.

In deze 7 jaar heb ik verschillende vaardigheden verder ontwikkeld, zoals contact maken, luisteren, vragen durven stellen en overleggen, wikken en wegen en zaken op een rijtje zetten. De oude volkswijsheid ”je bent nooit te oud om te leren” is zeker van toepassing.

Met deze ervaringen in mijn rugzak kan ik straks vol energie op ontdekkingstocht naar een goede invulling van de volgende fase in mijn leven.

En misschien ontdek ik na het afscheid op 2 juli wel dat even niets “hoeven” en gewoon op je balkon zitten of op het strand lopen ook wel heel prettig kan zijn.

Vaarwel buitengewoon en geliefd Hollands Kroon!

Liesbeth Vlietstra -Wouterse
Raadslid D66